Najlepsze potrawy jesieni 2016 wyłonione! (zdjęcia)
W niedzielę 16 października 2016 odbyła się 15. edycja Festiwalu Kuchni Regionalnej "Jesień na Mazowszu i Podlasiu". Od lat festiwal odbywa się w formie konkursu na najsmaczniejszą potrawę przyrządzoną z ekologicznych plonów jesieni.
Maria Sudnik - Kierownik Mazowieckiego Oddziału Doradztwa Rolniczego w Siedlcach
Roma Orłowska - przedstawiciel Sokołowskiego Towarzystwa Społeczno - Kulturalnego
Katarzyna Minarczuk - przedstawiciel Starostwa Powiatowego w Sokołowie Podlaskim
Jolanta Wojtkowska- Paczóska - Terenowy Zespół Doradczy w Sokołowie Podlaskim
Marek Niewęgłowski - Dyrektor Mazowieckiego Oddziału Doradztwa Rolniczego w Siedlcach
Magdalena Mańko-Mazur - blogerka kulinarna
Spośród pysznych blaszaków i bab ziemniaczanych, pasztetów z mięsa, dyni i cukinii, krokietów, pierogów, nalewek, ciast i ciasteczek, jury wyłoniło troje zwycięzców oraz przyznało cztery wyróżnienia. Oto wyniki konkursu:
- pierwsza nagroda dla Pani Cecylii Kur z Białobrzegów za blaszak z sosem grzybowym
- druga nagroda dla Pani Doroty Gniazdowskiej z Rytel Święckich za ciasto "Malinowa poezja"
- trzecia nagroda dla Pani Krystyny Wojewódzkiej ze Skibniewa za tort naleśnikowy z kapustą i grzybami leśnymi
Wyróżnienia otrzymały:
- Pani Wiesława Kur z Garnka za nalewkę dereniową
- Pani Daria Zawadzka z Czekanowa za pasztet z fasoli z sosem z cukinii
- Pani Zofia Kalinowska z Tchórznicy za zupę z suszonych grzybów
- Pani Mirosława Komosa z Hołowienek za pierogi krucho - drożdżowe z grzybami?
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali upominki w postaci mąki ufundowanej przez Młyn "Bracia Górscy" w Repkach.
Nagrody ufundowali: Starostwo Powiatowe w Sokołowie Podlaskim oraz Sokołowski Ośrodek Kultury.
Organizatorzy imprezy: Sokołowski Ośrodek Kultury, Starostwo Powiatowe w Sokołowie Podlaskim oraz Terenowy Zespół Doradczy w Sokołowie Podlaskim. Współpraca: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim.źródło zdj. SOK Sokołów Podlaski