UWAGA! Ta strona używa plików cookie i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, dostosowywania stron do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że pliki cookie będą zapisywane w pamięci urzadzenia. W każdym momencie można zmienić te ustawienia. Szczegóły w: Polityka prywatności
[Zamknij]

Dzisiaj jest: czwartek, 28 marca 2024

SokołówPodlaski24 » Wiadomości » Najlepsze mazowieckie sery zagrodowe poszukiwane

Najlepsze mazowieckie sery zagrodowe poszukiwane

16 lipca 2018, 12:39, MUW, red, MK

Najlepsze sery będą wybierane w trzech kategoriach - ser świeży, ser dojrzewający oraz ser pleśniowy.

Naturalne, pleśniowe, dojrzewające i wędzone, z ziołami i bez - mazowieckie sery podpuszczkowe, bo o nich mowa są kulinarną wizytówką regionu. Powstają nie tylko w dużych zakładach przemysłowych. Wśród wytwórców nie brakuje miłośników gotowania, którzy na co dzień nowe smaki odkrywają we własnej kuchni bądź w kółkach gospodyń wiejskich. Właśnie z myślą o nich już po raz trzeci samorząd województwa mazowieckiego organizuje Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych.

- Mazowsze ma ogromne tradycje kulinarne, w tym również serowarskie, którymi warto, a nawet trzeba się chwalić. Stąd pomysł na tego typu konkurs. To szansa zarówno dla przedsiębiorców, jak i wytwórców indywidualnych, takich jak koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia czy gospodarstwa agroturystyczne. W ten sposób mogą zaprezentować swoje wyjątkowe wyroby. A trzeba podkreślić, że wielu z nich stosuje nie tylko stare rodzinne receptury, a wręcz autorskie pomysły, na pyszne sery, wyróżniające się nie tylko smakiem, ale też wyglądem - mówi wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.

Najlepsze sery będą wybierane w trzech kategoriach - ser świeży, ser dojrzewający oraz ser pleśniowy. W konkursie mogą wziąć udział mieszkańcy Mazowsza, którzy prowadzą działalność gospodarczą czy rolniczy handel detaliczny, jak również osoby fizyczne, które potrafią wytwarzać sery podpuszczkowe. Każdy uczestnik może zgłosić tylko jeden produkt. Sery nagrodzone w poprzednich edycjach konkursu nie mogą być ponownie zgłaszane.

Aby wziąć udział w konkursie wytwórcy muszą dostarczyć wypełniony formularz zgłoszeniowy osobiście lub pocztą na adres Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03- 469 Warszawa, lub drogą mailową na adres: krzysztof.zaniewski@mazovia.pl lub adriana.jakubowska@mazovia.pl Termin składania zgłoszeń upływa 20 lipca br. Laureatów konkursu poznamy już w sierpniu podczas gali finałowej.

Szczegółowe informacje dotyczące konkursu, formularze zgłoszeniowe oraz regulamin można znaleźć na stronie internetowej: www.mazovia.pl w zakładce Konkursy/Szkolenia.


Źródło zdj. MUW