Kolejna "Jesień na Mazowszu i Podlasiu" za nami (zdjęcia)
18 października Sokołowskim Ośrodku Kultury odbyła się 14. edycja Festiwalu Kuchni Regionalnej "Jesień na Mazowszu i Podlasiu". W konkursie na najlepszą potrawę przygotowaną z plonów jesieni wzięło udział 19 osób.
- Dariusz Osipiak - kucharz, Szkoła Podstawowa nr 2 w Sokołowie Podlaskim - Przewodniczący Komisji
- Katarzyna Minarczuk - przedstawicielka Starostwa Powiatowego w Sokołowie Podlaskim
- Roma Orłowska - przedstawicielka Sokołowskiego Towarzystwa Społeczno - Kulturalnego
- Wanda Ziółkowska - przedstawicielka Terenowego Zespołu Doradczego w Sokołowie Podlaskim
- Katarzyna Matynkowska - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
Po degustacji potraw konkursowych komisja postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia. Pierwszą nagrody dla Katarzyny Zawadzkiej z Czekanowa za zupę jarmużową z grzankami. Drugą nagrodę dla Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim za pierogi pieczone "Podlasiaki". Trzecią nagrodę dla Krystyny Jabłońskiej z Tchórznicy za roladę ziemniaczaną.
Wyróżnienia otrzymali: Iwona Dąbkowska - Olszewska z Grochowa za smalec z ziołami, Państwo Józef i Henryka Kuniccy ze Skrzeszewa za nalewkę miodową, Dorota Gniazdowska z Ryteli Święckich za nalewkę malinową oraz Janina Kresa za pasztet z cukinii z surówką z kapusty.
Pozostałe osoby otrzymały pamiątkowe dyplomy oraz nagrody pieniężne za udział w Festiwalu ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Sokołowie Podlaskim oraz Sokołowski Ośrodek Kultury.
Wszyscy uczestnicy otrzymali mąkę ufundowaną przez Młyn "Bracia Górscy" z Repek.
Nagrody wręczyli Dyrektor SOK Iwona Kopiwoda, Wicestarosta Powiatu Sokołowskiego Marta Sosnowska oraz członkowie komisji konkursowej.
Stół konkursowy udekorowały Panie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim.