XV Jesień na Mazowszu i Podlasiu
Na dolnym holu SOK królować będą stoły suto zastawione jesiennymi potrawami.
Na dolnym holu SOK królować będą stoły suto zastawione jesiennymi potrawami. Większość z nich przyrządzona jest z ziemniaków, nie zabraknie też potraw z dyni, grzybów, marchwi, buraków i kapusty a także swojskich mięs, pasztetów, ciast, chlebów, serów, nalewek i przetworów.
Od wielu lat Festiwal odbywa się w formie konkursu na najsmaczniejszą potrawę regionalną przygotowaną z użyciem darów jesieni. Na stole konkursowym gospodynie z powiatu sokołowskiego zaprezentują najsmaczniejsze dania regionalne, przygotowane według tradycyjnych receptur. Inwencja przygotowujących dania z jesiennych warzyw i owoców jest ogromna. Panie przywołują tradycyjne przepisy swoich babć, ale też same chętnie eksperymentują. W ten sposób powstają smakowitości niezwykle oryginalne i miłe dla podniebienia. Starania uczestników konkursu oceni jury, które zwróci uwagę na smak i wygląd dań.
SOK zaprasza do zakupu i degustacji: regionalnych potraw z ziemniaka, mięsa, grzybów, sezonowych owoców i warzyw, swojskich wędlin, pasztetów, ciast i chleba, nalewek, przetworów oraz produktów z miodu pszczelego
O godz. 13:00 w Galerii "Dom" w SOK odbędzie się rozstrzygnięcie konkursu na najsmaczniejszą potrawę z plonów jesieni, następnie wręczenie nagród i dyplomów.
Organizatorzy: Sokołowski Ośrodek Kultury, Starostwo Powiatowe w Sokołowie Podlaskim, Terenowy Zespół Doradczy w Sokołowie Podlaskim.
Współpraca: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim.
Sponsor: Młyn "Bracia Górscy" w Repkach.