UWAGA! Ta strona używa plików cookie i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, dostosowywania stron do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że pliki cookie będą zapisywane w pamięci urzadzenia. W każdym momencie można zmienić te ustawienia. Szczegóły w: Polityka prywatności
[Zamknij]

Dzisiaj jest: sobota, 20 kwietnia 2024

SokołówPodlaski24 » Wiadomości » Polskie restauracje i napiwki - obalamy mity

Polskie restauracje i napiwki - obalamy mity

28 marca 2020, 12:55, Tipmedia

Wokół zarobków w branży gastronomicznej narosło tyle legend i opowieści, że niekiedy sami pracownicy zaczynają się w tym gubić. Jest też nieśmiertelny temat wzbudzający zawsze mnóstwo emocji - napiwki i związane z nimi mity. W końcu nigdy nie wiadomo, czy należy je zostawiać w każdej restauracji, a jeśli tak - to w jakiej wysokości?

Kiedy zostawiać napiwek?

Chociaż powszechnie uważa się, że zostawianie napiwków jest w dobrym guście, nie ma odgórnych zasad dotyczących takiego nagradzania obsługi. Dlatego najczęściej napiwki pojawiają się tam, gdzie goście są zadowoleniu z poziomu restauracji i tego, jak zostali potraktowani. Warto zostawić napiwek w sytuacji, kiedy nie czekało się długo na kelnera, zamówienia zostały szybko podane, a sama potrawa była smaczna i warta wydanych pieniędzy. Nie należy ulegać presji otoczenia - sami w końcu decydujemy o tym, na co przeznaczymy swoje pieniądze.

Ile powinien wynosić?

Wysokość napiwku to kwestia bardzo kontrowersyjna, zwłaszcza w przypadkach, gdy sam rachunek wynosi niewiele. W nowoczesnych lokalach jak https://16stolow.pl/, gdzie obsługa stoi na najwyższym poziomie, a jakość potraw zasługuje na trzy gwiazdki, ewentualne napiwki są niekiedy wliczone w cenę dania, dlatego rozkładają się po równo na każde zamówienie. W lokalach, gdzie takiego zwyczaju nie ma, wysokość napiwku jest indywidualną sprawą każdego klienta. Przyjmuje się, że nie powinien być on mniejszy niż 10% całkowitej wartości rachunku. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, aby będąc zadowolonym z wizyty w restauracji zostawić więcej lub wręcz przeciwnie - w razie niedociągnięć w ogóle z niego zrezygnować.

Podział napiwku w grupie

Co w przypadku, gdy do restauracji wybiera się cała grupa? Czy napiwek zostawia jedna osoba, wszystkie, a może tylko ci, którzy są usatysfakcjonowani wizytą i posiłkiem? Takie kwestie najlepiej omówić przed wyjściem do restauracji albo przy stoliku podczas płacenia, jednak nie w obecności samego kelnera. Jeśli napiwek zostawia jedna osoba w imieniu całej grupy, w dobrym guście jest późniejsze rozliczenie się z tego datku w bardziej kameralnych warunkach.